Artykuł spożywczy, homologicznie jak surowiec zielarski w ziołolecznictwie oraz analogicznie jak igła akupunkturowa w akupunkturze, jest środkiem leczniczym w dietetyce. Za pomocą artykułów spożywczych, stosowanych pojedynczo lub razem z innymi w złożonych potrawach, można – podobnie jak za pomocą ziół czy igieł akupunkturowych – wpływać na wzorce chorobowe, zmniejszając ich nasilenie a nawet całkowicie je eliminując, i w ten sposób leczyć. Ponieważ siła działania żywności jest mniejsza niż ziół (z wyjątkiem przypraw, które są de facto zaadaptowanymi do gastronomii surowcami zielarskimi), pozostają one, względem surowców zielarskich i igieł akupunkturowych, pomocniczymi środkami terapeutycznymi w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Mimo to, poprawnie dobrane, na podstawie diagnozy i różnicowania, oraz zestawione z innymi artykułami spożywczymi, pozwalają skutecznie wspomagać właściwą kurację ziołami i igłami a w razie jej braku z powodzeniem ją zastępować. Źródłem skutecznego postępowania w dietoterapii jest biegła znajomość właściwości i kierunków działania artykułów spożywczych oraz wynikających z nich wskazań terapeutycznych, przeciwwskazań oraz potencjalnych interakcji, czemu poświęcony jest prezentowany kurs. Nie należy jednak zapominać, iż kluczem do sukcesu, mimo posiadanej wiedzy, jest poprawne jej zastosowanie w praktyce. Bez tego bowiem, leczenie będzie, co najmniej nieskuteczne, jeśli nie szkodliwe.
Czy wiesz, że?
Aby wyprodukować kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić 4 miliony kwiatków i przelecieć dystans odpowiadający czterokrotnemu okrążeniu ziemi.
Czy wiesz, że?
Tarczyca odpowiada za szereg funkcji, które regulują metabolizm. W związku z tym ma ona wpływ na cały organizm.