Wzorce chorobowe to podstawowe jednostki nozologiczne w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Różnicuje się je w oparciu o paradygmat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, w szczególności teorię Narządów Wewnętrznych, Kanałów Energetycznych, Czynników Chorobotwórczych oraz Warstw i Substancji Ciała. Zarządza się nimi w postępowaniu terapeutycznym za pomocą preparatów leczniczych, igieł akupunkturowych oraz żywności. Właściwie skomponowana dieta, choć pozostaje środkiem wspomagającym kurację lekami i igłami, nigdy nie da się pominąć, ponieważ chory, bez względu na obrany sposób leczenia i stosowane środki, musi się odżywiać, by żyć. Ponieważ każdy wzorzec chorobowy posiada konserwatywne swoiste tylko dla niego cechy patofizjologiczne, które określają bezwarunkowo wszystko to, co jest wskazane w jego przebiegu, by go łagodzić i eliminować, i to, co jest w nim przeciwwskazane, aby go nie nasilać, tak ważny jest poprawny dobór środków do radzenia sobie z nim, w tym także artykułów spożywczych. Kurs omawia szczegółowo, najczęściej diagnozowane w praktyce klinicznej, wzorce chorobowe wewnętrzne wszystkich dwunastu Narządów Wewnętrznych wraz z podaniem, wskazanych do ich leczenia, artykułów spożywczych i zaleceń żywieniowych. Wraz z poprzedzającym go kursem o właściwościach, działaniu i zastosowaniu artykułów spożywczych w lecznictwie stanowi zasadniczy element kursu dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Czy wiesz, że?
Aby wyprodukować kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić 4 miliony kwiatków i przelecieć dystans odpowiadający czterokrotnemu okrążeniu ziemi.
Czy wiesz, że?
Tarczyca odpowiada za szereg funkcji, które regulują metabolizm. W związku z tym ma ona wpływ na cały organizm.